Izolator topologiczny przełączany prądem
16 maja 2014, 09:08Izolatory topologiczne to materiały, które mogą działać jako izolatory oraz przewodniki. W przyszłości mogą świetnie sprawdzać się w elektronice. Grupa naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles opracowała nową klasę izolatorów topologicznych, w których jedna lub obie warstwy są namagnetyzowane. W przyszłości dzięki temu mogą powstać niezwykle energooszczędne podzespoły, przydatne w wielkich systemach bazodanowych oraz tam, gdzie urządzeniom elektronicznym można zapewnić niewiele energii
Białko ABCB1 chroni nietoperze przed nowotworami
10 lipca 2019, 11:39Naukowcy z Duke-NUS odkryli mechanizm, który wydaje się chronić nietoperze przed nowotworami. Okazuje się, że w komórkach tych ssaków gromadzi się mniej toksycznych związków, bo są one usuwane za pośrednictwem liczniejszych powierzchniowych pomp białkowych - ABCB1. Akademicy mają nadzieję, że ustalenia z zakresu biologii nowotworów uda się przełożyć na terapie dla ludzi.
Superszybki maglev w tunelu próżniowym
5 sierpnia 2010, 20:44Jak donosi Shanghai Daily specjaliści z Południowozachodniego Uniwersytetu Jiaotang pracują nad najszybszym pociągiem na świecie. Pojazd korzystający z lewitacji magnetycznej ma poruszać się w podziemnych tunelach z prędkością 1000 kilometrów na godzinę. Chińscy uczeni twierdzą, że nowy pociąg wyruszy w trasę w ciągu najbliższych 10 lat.
Izraelczycy z Cellebrite łamią każdy smartfon
23 listopada 2016, 09:02Izraelska firma Cellebrite jest w stanie w ciągu kilku sekund zdobyć dane przechowywane na zablokowanym smartfonie. Przedsiębiorstwo ma obecnie klientów w 115 krajach świata, wielu z nich to agendy rządowe. O Cellebrite stało się głośno, gdy w marcu bieżącego roku jedna z izraelskich gazet poinformowała, że pomogła ona FBI w uzyskaniu dostępu do danych przechowywanych na smartfonie zamachowca z San Bernardino
„Kwantowe przyciąganie” może wyjaśnić niezwykłe właściwości wody
28 sierpnia 2021, 05:30Woda to niezwykły płyn. Niezbędny i najbardziej powszechny, a jednocześnie najmniej ją rozumiemy. Ma wiele niezwykłych właściwości, których wciąż nie potrafimy wyjaśnić. Na przykład większość płynów staje się coraz gęstszych w czasie schładzania. Tymczasem woda jest najgęstsza w temperaturze około 4 stopni Celsjusza
« poprzednia strona następna strona » … 13 14 15 16 17 18 19